Jure Šimić › knjige › bjelovar_u_domovinskom_ratu

Bjelovar u Domovinskom ratu

Svjedoci vremena
Bjelovar, 1997. godine

Predgovor

"Bjelovar u Domovinskom ratu" o kome autor i suradnici ove knjige pišu, jest kazivanje sudionika o odlučujućim bitkama branitelja Hrvatske i naših gradova za opstanak na ovim našim prostorima i ostvarenje samostalne i suverene države Hrvatske.

I raspad druge Jugoslavije Srbija i Crna Gora odlučuju iskoristiti za teritorijalno širenje na zapad i hrvatski Jadran. Računali su da će Bosna i Hercegovina ostati u Jugoslaviji ili će je na kraju lako osvojiti. Zato se najprije treba riješiti status Slovenije i osvojiti Hrvatsku, cijelu ili memorandumsku sa zapadnom granicom Velike Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. Ovime se ostvaruju glavni srpski nacionalni ciljevi: teritorijalno širenje i svi Srbi u jednoj državi.

Knjiga "Bjelovar u Domovinskom ratu", u dijelu "Rat", pruža nam vjernu sliku osvajanja bjelovarskih vojarni i izvršenja zadataka GSHV-a po planu "Bilogora". Ovom uspješnom akcijom oslobođeni su od JNA Bjelovar i Koprivnica.Vodstvo JNA je za održavanje Jugoslavije, uključujući i ratom. Zato 1990. godine uzima oružje TO u Hrvatskoj i Sloveniji i početkom ljeta 1991. godine pod vodstvom Srbije započinje rat u Sloveniji a zatim u Hrvatskoj ostvarujući zadane velikosrpske nacionalne ciljeve. U to vrijeme na prostoru Hrvatske razmještena su četiri kopnena korpusa i jedan zrakoplovni korpus i čitava ratna mornarica i brojna ratna tehnika i streljivo. U Sloveniji su razmještena dva, a u Bosni i Hercegovini pet kopnenih korpusa.

Jure ŠimićI prije otpočinjanja agresije i rata većina snaga JNA nalazi se u vojarnama i na operativnom rasporedu na teritoriju Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U tijeku agresije i rata 1991. godine u Hrvatsku su iz BiH ušla dva korpusa, a iz Srbije i Crne Gore tri korpusa, elitna gardijska divizija i preostali dio ratnog zrakoplovstva i mornarice JNA, kao i brojni sastavi Teritorijalne obrane Srbije i srbijanskih dobrovoljaca. To je opća ratna slika agresora na Hrvatsku u ljeto i jesen, odlučujuće za opstanak Hrvatske, 1991. godine.

U početku JNA nastupa pod maskom "zaštite ugroženih Srba." Ostvaruje operativni razvoj i zaposjeda u srpnju i kolovozu 1991. godine područja takozvanih "srpskih zemalja." Pritom će, osim "krajine", zaposjesti Baranju i Srijem i dijelove istočne i zapadne Slavonije.

Jure Šimić

Izvršno vijeće SO Bjelovar. S lijeva na desno, prvi red: Đuro Šadek, Dane Sučić, Ivanka Vučak, Jure Šimić, Ivanka Rajković, Đuro Ževnar, Antun Perčulija.
Drugi red: Delimir Žalac, Vlado Ivanković, Marijan Kelemen, Željko Stojković i tajnik Izvršnog vijeća SO Josip Balenović. Nedostaje Miroslav Prgin.


U to vrijeme malobrojne i slabo naoružane snage MUP-a, ZNG-a i Narodne zaštite pružale su odlučan otpor, ali brojne i nadmoćno naoružane snage JNA i srpskih pobunjenika nisu mogle biti zaustavljene. Koncem mjeseca kolovoza i rujna 1991. godine Hrvatska otpočinje s ubrzanim i organiziranim razvojem Hrvatske vojske te odlučnim bitkama na svim svojim bojištima. U listopadu 1991. godine uspostavlja se povezana fronta obrane od Vukovara do Dubrovnika.

Odlučujuća bitka za razvoj Hrvatske vojske I obranu Hrvatske bila je operacija "Blokada vojarni JNA i zauzimanje skladišta oružja" provedena u mjesecu rujnu 1991. godine na cijelom području Hrvatske. Tom operacijom neutralizirane su i isključene iz bitke glavne snage JNA raspoređene na području Hrvatske. Razoružan je Varaždinski korpus, dio Zagrebačkog korpusa i dio Ratne mornarice. Blokirani su Zagrebački i Riječki korpus i dio Ratne mornarice i RZ i PZO. Ovom operacijom zarobili smo preko 200 tenkova, 150 oklopnih transportera, preko 400 topova, 18 različitih brodova i veće količine pješačkog oružja i streljiva i druge vojne opreme i sredstva. S ovim je oružjem omogućen razvoj HV-a i obranjena Hrvatska.
Jure Šimić
Odluka o imenovanju članova kriznog štaba 1991. godine.


Jure Šimić
Zapovijed načelnika GSHV-a general-pukovnika Antona Tusa.


Knjiga "Bjelovar u Domovinskom ratu", u dijelu "Rat", pruža nam vjernu sliku osvajanja bjelovarskih vojarni i izvršenja zadataka GSHV-a po planu "Bilogora". Ovom uspješnom akcijom oslobođeni su od JNA Bjelovar i Koprivnica. Razoružane su dvije brigade JNA, jedna mehanizirana s preko 200 sredstava teške borbene tehnike i jedna motorizirana. Spriječen je planirani izlazak ovih brigada u prostor Grublšno Polje - Daruvar. Time je omogućena uspješna obrana zapadne Slavonije i održanje podravske prometnice, jedine veze s istočnom Slavonijom.

Pravodobno provedena akcija osvajanja vojarni u Bjelovaru omogućila je ubrzani razvoj snaga ZNG-a i MUP-a Bjelovarsko-bilogorske županije i posebno 105. brigade, Diverzantskog voda, Protudiverzantske satnije, Specijalne policije MUP-a I 55. samostalnog bataljuna i uspješno ratovanje ovih postrojbi na bojištima zapadne i Istočne Slavonije, Posavine i u operacijama "Bljesak" I "Oluja".

Glavni stožer HV-a početkom studenoga 1991. godine odlučuje se za drugi pokušaj proboja u opkoljeni Vukovar i zapovijeda pokret 105. brigade s položaja u zapadnoj Slavoniji, u rajon Vinkovci. Brigada je trebala činiti glavninu drugog ešelona snaga proboja. Međutim, nadmoćne oklopne snage neprijatelja razbijaju snage našeg prvog ešelona i umjesto u proboj prema Vukovaru, 105. brigada prima zadatak obrane prostora južno od Vinkovaca.

U bitci za Vinkovce i sprječavanju prodora JNA u dubinu istočne Slavonije posebno se istaknula bjelovarska 105. brigada HV-a posjedanjem i obranom položaja OTOK - PRIVLAKA - KOMLETINCI 14. studenoga 1991. godine u najkritičnijem trenutku obrane Vukovara i istočne Slavonije.

U ovoj knjizi autor i suradnici su iznijeli vjernu sliku rata jednog grada i njegovih branitelja Hrvatske i jasno prikazali izuzetan doprinos i udio Bjelovara u Domovinskom ratu. Na čitateljima je, sudionicima i svjedocima ovih burnih i slavnih događaja naše nove povijesti, da ocijene ovo djelo i trud autora i kažu svoj sud i u novim publikacijama o našem Domovinskom ratu.

General Anton Tus
U Zagrebu, studeni 1996. godineSamo registrirani korisnici mogu komentirati.
Registrirajte se ovdje BESPLATNO!