Jure Šimić › knjige › ispod_slike_duvanjska_djeca_zagrebachki_starci

( ispod slike duvanjska djeca zagrebački starci)

U vrijeme moga studiranja, sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, ovo predivno građevinsko zdanje u Zagrebu na Marulićevu trgu br. 21. zvalo se Nacionalna i sveučilišna knjižnica. U njoj su zvanja i znanja stjecali mnogi prije i poslije mene. U njoj i okolo nje stvarala su se mnoga poznanstva i prijateljstva, koja su trajala i traju različito dugo. Moje poznanstvo i prijateljstvo s ovim prijateljima na slici traje, upravo, iz tih mojih studentskih dana i nesmanjenim intenzitetom traje i danas, 2017. godine, kada ovo pišem. S njima sam slavio sve svoje i njihove uspjehe i padove.
S njima sam dijelio zadnji svoj i njihov sendvič, s njima sam ispijao i dijelio, ne rijetko, i po koju čašicu više. S njima sam cimerovao, tugovao i radovao se ljepšem i boljem sutra. S njima sam sanjao i dijelio snove: o obitelji i domu, o Hrvatskoj Domovini, u čijem smo stvaranju sudjelovali i koju smo dočekali otvorena srca i prigrlili raširenih ruku.
Svoje životne zasade dugujemo obitelji i rodnoj sredini koja nas je nadahnula: Bogoljubljem, domoljubljem i čovjekoljubljem i Zagrebu koji nas je oplemenio školom i kulturom življenja.
Jure ŠimićSamo registrirani korisnici mogu komentirati.
Registrirajte se ovdje BESPLATNO!