Jure Šimić › knjige › veterinarska_stanica_bjelovar_doo

Veterinarska stanica Bjelovar d.o.o.Doktor veterinarske medicine (veterinar)

Kada ga bolesna životinja zove
ni kiša
ni snijeg
ni vjetar
ni tople grudi
najdraže mu žene
nisu mu prepreka
da dođe do nje.

Kada ga bolesna životinja treba
ne gleda čija
ne gleda koja
ne gleda vrijeme
odlazi
pomaže
vraća se od nje
sretan
u svoje misli i svoje probleme.


mr. Jure Šimić, dr. vet. med.

Veterinarska služba u Bjelovaru od početka pa do Veterinarske stanice za grad i kotar Bjelovar

Jure ŠimićKada sam se odlučio za pisanje ove knjige, prvo pitanje koje mi se postavilo je od kojega vremena početi. Razmišljao sam dugo o tome, a od kolega s kojima sam o tome razgovarao dobio sam različita mišljenja. Svi oni imali su svoje razloge i predlagali su mi da pišem počevši od ovoga ili onoga rata, doktora ili naziva Veterinarske stanice. Na kraju sam se odlučio pisati o samim počecima veterinarske službe na bjelovarskom području pa sve do danas. Kako će izgledati opis pojedinih vremenskih razdoblja postojanja ove službe, ovisit će isključivo o mojim spoznajnim mogućnostima i saznanjima, bez obzira na naziv Veterinarske stanice i društvenog poretka i države u kojima su stanica i veterinarska služba djelovale. Nastojao sam ne zapostaviti i zaboraviti niti jedno od tih razdoblja. Veterinarska služba, Veterinarska stanica i doktori veterinarske medicine nisu nastali s nama, živućima i djelatnima, nego su djelovali prije nas, a djelovat će i poslije nas, bez obzira na društveno ustrojstvo u kojemu će obavljati zakonom dopuštene poslove.

Bjelovarska regija u kojoj je djelovala i djeluje Veterinarska stanica je poznata po ratarstvu i stočarstvu. Kontinentalna srednjoeuropska klima s umjereno hladnim zimama i relativno toplim ljetima s dovoljno oborina oblikovale su bjelovarskoga seljaka i težaka u marljivog, izdržljivog i vještog muža koji je spreman uhvatiti se u koštac sa svim izazovima koji su se javljali kroz povijest. Bjelovarski čovjek je svoj trenutak za napredak i bolji život osjetio već daleke 1873. godine nakon ukidanja Vojne krajine u kojoj je Bjelovar bio izrazito vojni grad i sjedište generalata s namjerom obrane Carevine od turskih osvajača.

Ukidanjem, tj. razvojačenjem Vojne krajine Bjelovar doživljava civilni procvat, razvoj obrta i trgovine, osobito dolaskom vještih zanatlija iz Češke i Austrije. Procvat doživljava i u povrtlarskoj i stočarskoj kulturi. Tih godina, krajem 19. stoljeća, u Hrvatskoj i u bjelovarskom kraju malo je veterinara pa su o zdravlju životinja skrbili mnogobrojni laica. Bjelovarčani su se u takovim prilikama snalazili kako su znali. Uvijek su težili osobnom i općem napredku.

Osvrt na prošlost i pogled na budućnost veterinarske struke

Veterinar je liječnik bolesne životinje, doslovni je prijevod ove strane riječi koja se već udomačila u hrvatskom jeziku. To je plemenito zvanje i zanimanje namijenjeno liječenju životinja koje u neke svrhe služe čovjeku. Čovjek je sve životinje podredio sebi i svojoj volji. Gdje je čovjek, tamo je i životinja, a gdje je životinja, tamo je i čovjek. Jedni bez drugih ne mogu, jedni od drugih trebaju pomoć. Od iskona pa do danas mnogo toga im je zajedničko, od biologije, kemije, fizike do fiziologije i drugih znanosti. Zajedničke su im i bolesti (zoonoze) i medicina koja se grana u dvije primjene: humanu (ljudsku) i animalnu (životinjsku), tj. veterinarsku. Svi koji žive i rade sa životinjama prilaze joj od glave, mjesta gdje je manje prljava i opasna. Jedino joj veterinar u mnogim svojim zahvatima, ako želi dijagnosticirati i uvidjeti što je životinji te joj tako pomoći, prilazi odostraga, od repa, znači od prljavijeg i opasnijeg mjesta. Većina se životinja brani i udara zadnjim nogama. Pri takvim zahvatima veterinar je izložen prljavštini i riziku od udarca i ugriza. Kakvom je tek stresu i naporu izložen dok ne dođe do životinje, često po kiši, snijegu, mraku, pješice, na biciklu, motoru, u automobilu, po neprohodnim i lošim putevima. Današnji naraštaji korisnika veterinarskih usluga bi rekli da je to prošlost. Da, ali i veterinarska sadašnjost u psihofizičkim bolestima koje su posljedica takve prošlosti. To je i veterinarska budućnost jer je doktor veterinarske medicine liječnik bolesnih životinja bez obzira na globalizacijske procese u društvu u kojemu mora opstati. Njegovu pomoć trebaju životinje i ljudi koji se njima služe — za hranu, egzistenciju i razonodu. Kako će ubuduće doktor veterinarske medicine pomagati bolesnim životinjama, a tako i čovjeku, ovisi o puno čimbenika, prije svega o naobrazbi koju stječe tijekom studija na Veterinarskom fakultetu, o zakonskoj regulativi koja propisuje poslove koji se moraju raditi i o tržišnoj potražnji za zvanjem veterinara i njegovim uslugama.

Hoće li ubuduće doktor veterinarske medicine i dalje ostati u čizmama i biti izložen vremenskim neprilikama tijekom obavljanja svoga posla ili će svoje znanje prenositi bežičnim putem, mobitelom, video zaslonom, teško je ovoga trenutka prognozirati. Sve su ove mogućnosti otvorene, a koliko će se koja od njih koristiti i za koju će biti više tržišnog interesa ovisit će o korisnicima veterinarskih usluga, vlasnicima bolesnih životinja. Za sada je jednostavnije i jeftinije pozvati doktora u staju, nego slušati njegove savjete preko mobitela ili video zaslona. I vlasnik životinja će morati imati određeno znanje kako bi savjetodavnu plaćenu uslugu mogao primijeniti na svojoj bolesnoj životinji ili će platiti onoga koji će mu to znanje primijeniti. Sigurno je da će neizbježna globalizacija i u hrvatsko društvo donijeti reda. Neće više na mjesta na kojima se odlučuje dolaziti politički podobni, a ne sposobni stručnjaci koji će krojiti i odlučivati o ljudskim sudbinama kroz zamagljene prozore državnih ureda ili uprava koji uljepšavaju svoj život državnim sredstvima na krstarenjima i skijanjima, nego će se ta sredstva vraćati onima koji su ih zaradili, u konkretnom slučaju, onima koji su na prljavijem kraju životinje.

Dok takvi odnosi ne stupe na scenu i ne učine život ljepšim, ne odmagle zamagljene prozore državnih ureda i uprava, doktori veterinarske medicine bit će istovremeno liječnici bolesne stoke, vozači, blagajnici, utjerivači poslušnici državnih službenika bijesa nezadovoljnih stočara.Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Registrirajte se ovdje BESPLATNO!